24 Aralık 2016 Cumartesi

Kadim İlim - 1 Bilginin Kaynağı ( İnsanoğlunun Alma Şekli )

Bilgi insanoğlunda üç yerde bulunur. 

1. Ruhta

2. Kalpte

3. Beyinde

1. Ruhtaki bilgi bilmektir tanımaktır. tanıdığından dolayı bilmektir.

2. Kalpteki bilgi hissetmektir. Yaşamaktır.

3. Beyindeki bilgi ise bağlantı kurmaktır. Algılamaktır.

1. Ruhtaki bilgi en kesin ve en doğru olanıdır. Var olanı hatırlar yani tanır.

2. kalpteki bilgi ruhtan sonra en güvenilir ve doğru olan bilgidir. Var olanı hisseder ve yaşar.

Bu ikisinin bilgisi yaratılmışlık bilgisini taşırlar. Var olanı bilirler ama Takdiri bilemezler.

3. Beyindeki bilgi ise görünen ve görünmeyen yaşanan alemlere hitap eder. Bilgi alma şekli ise beyinde her alemle bağlantı kuran bir bölüm vardır. Zaten gizli ilimler ehlini bu bölümler oluşturur. Her hangi bir sebeple insan bu bölümlerden birini açarsa o bölümün alemi ile bağlantıya girmeye başlar. Bu o alemi farketmek bilmek tanımak etkisi altında kalmak hükmüne girmek bütünleşmek hakimiyeti altına girmek parçası olmak işlevi olmak uzantısı olmak temsilcisi olmak sözcüsü olmak gibi sonuçlar doğurabildiği gibi o alemle bakış açısı kazanmak tüm alemlere o alem gözü ile bakmak o alem ile zahire hükmetmek ve benzeri gibi sonuçları olabileceği gibi o alemle kesişmeden alem hakkında bilgi sahibi olmak ve o alemle kesişmeden o alem hakkında bilgi sahibi olmak ve kainatta yerine koymak ve benzeri sonuçlar getirebilir. Daha bunun çok detayı varddır ama uzun süreceği için açıklanmamaktadır. 

Burada sizlerin öğrenmesi her insanın beyninde tüm alemlere hitap eden bölümler vardır. Bu bölümlerin genel adı alem gözüdür. tek tek adı ise hangi aleme hitap ediyorsa o alemin gözüdür. Eğer birden fazla aleme hitap eden gözünüzü kullanabiliyorsanız buna dimağ yani bilinç gözü denir. Aynı anda birden fazla aleme hitap eden gözünüzü kullanamıyor ama sırayla kullanabiliyorsanız ve bu sırayı istediğiniz gibi şekillendiriyorsanız buna bakım gözü denir. Tüm alemlere aynı anda bakabiliyorsanız buna fert ( zat ) gözü denir tüm alemlere aynı anda bakıpta tüm inceliklerinide görebiliyorsanız buna hakim göz denir. Eğer tüm alemlere aynı anda bakıpta üm inceliklerine vakıf olabiliyorsanız buna irfan gözü denir. Eğer tüm alemlere aynı anda bakıp tüm inceliklerinide görüp istediğiniz gibi şekillendirebiliyorsanız buna hakimiyet gözü denir. Bu şekillendirmede ilim kullanırsanız buna Alim Göz denir.

Burda göz denmsinin sebebi gözle gördüğünüz için değildir. En yakın ve tanımlamayı en doğru yapan kelime olduğu içindir. Bu gözlerin zahir alemde bakımcı olmak isteyenler için yansımalarıda vardır. Bunlara hissiyat keşf tahmin sezgi sezi gibi isimler verilir. 

Birde algılar vardır. Yukarıdaki saydığımız isimlerde göz kelimesini çıkarıp algıda koyabilirsiniz. Birde bu algıların zahir aleme yansımış basit halleri vardır. 

Birde yukarıdaki tüm tanımların dışında bir hali daha vardır ki buda alem kararnamelerini görebilme cin ve cinni kararnamelerini görebilme ve benzeri haller taşır. Buna vakıf göz denir. Yani insan hallerine vakıf. Bu hal ve ahval hakkındaki bilginin temelide sayılabilir. İlmi İrfana giriş niteliğindedir. Yine de En Doğrusunu Allahu Teala Bilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder